Milyen méretű borítékot válasszunk A4-es lapokhoz

Sokan, amikor pár kinyomtatott A4-es lapot be akarják azokat tenni egy borítékba, de nehezen tudják kiválasztani a megfelelőt, mert nem ismerik a borítékok méreteit, típusait. Ebben a cikkben ezt fogjuk körbejárni, mert nem egyértelmű a kérdés.

Elsőre úgy tűnhet, hogy tegyük bele az A4-es lapokat egy A4-es borítékba, de ez két dolog miatt sem fog menni.

Egyrészt nincs A4-es méretű boríték, másrészt a számba jöhető megoldások kapcsán az sem mindegy, hány lapot akarunk beletenni abba a bizonyos borítékba, s mennyire vastagok azok.

A A4-es lapokhoz hogyan válasszunk borítékot?

A kiindulási lépés, hogy megnézzük, milyen vastag lapokat és hányat akarunk beletenni egy borítékban, s ennek alapján keressünk egy illeszkedő boríték méretet.

Ha csak egy-két kinyomtatott lapot akarunk betenni egy borítékba, akkor azt kétszer félbehajtva simán belefér (a szabvány kisméretű) LC6 borítékba.

Ugyancsak pár A4-es lapok borítékolására való az úgynevezett francia boríték is. Ilyeneket szoktunk kapni a bankoktól és a közüzemi szolgáltatóktól, amikor az A4-es lap(ok) hosszabbik oldala mentén három rétegűre hajtunk össze.

A francia borítéknak két alapvető típusa van:

  • az LC5/6 boríték, mely a hosszabbik oldalán nyitható fel, illetve
  • az LA4 boríték, mely a két végénél nyitható, és picikét kisebb.
A4-es nyomtatópapír

500 darab A4-es méretű lap becsomagolásához minimum egy
C3-as méretű lapra van szükség

Mit tegyünk, ha több A4-es lapunk van?

Ha már 5-6 lapot szeretnénk betenni egy borítékba, vagy vastagabbak a lapok, akkor a fenti megoldásoknál a boríték túlságosan szűk lesz. Érdemesebb nagyobb borítékot választani.

A kinyomtatott A4-es lapoknál kiváló megoldás az A5-ös írólap csomagolására hasonlító borítékok használata, melyet hivatalosan LC5 borítéknak hívnak, s melyekbe félbehajtva simán elfér akár 8-10 darab A4-es lap is.

Egy teljesen hasonló megoldást nyújt a TC5 boríték is, azzal az eltéréssel, hogy a félbe hajtott A4-es lapokat a rövidebbik oldalánál tudjuk beletenni a borítékba.

S arra is van megoldás, ha több tucat lapot szeretnénk betenni egy borítékba. Ahhoz még egy kicsit nagyobb borítékot érdemes használni.

Az LC4 borítékok hagyományos boríték elrendezésűek, a TC4 borítékba pedig a rövidebbik végén csúsztatható be a akár 40-50 A4-es oldal, illetve a keményebb A4-es kartonlapok, félbehajtás nélkül.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük