Milyen méretű borítékot válasszunk A5-ös lapokhoz

Sokan, amikor pár kinyomtatott A5-ös lapot be akarják azokat tenni egy borítékba, de nehezen tudják kiválasztani a megfelelőt, mert nem ismerik a borítékok méreteit, típusait. Ebben a cikkben ezt fogjuk körbejárni, mert nem egyértelmű a kérdés.

Elsőre úgy tűnhet, hogy tegyük bele az A5-ös lapokat egy A5-es borítékba, de ez két dolog miatt sem fog menni.

Egyrészt nincs A5-ös méretű boríték, másrészt a számba jöhető megoldások kapcsán az sem mindegy, hány lapot akarunk beletenni abba a bizonyos borítékba, s mennyire vastagok azok.

A A5-ös lapokhoz hogyan válasszunk borítékot?

A kiindulási lépés, hogy megnézzük, milyen vastag lapokat és hányat akarunk beletenni egy borítékban, s ennek alapján keressünk egy illeszkedő boríték méretet.

Ha csak pár kinyomtatott A5-ös lapot akarunk betenni egy borítékba, akkor azokat félbehajtva simán bele tudjuk rakni (a szabvány kisméretű) LC6 borítékba.

Ha már van 8-10 vastagabb A5-ös (karton) lapunk, vagy több tucat írólapunk, melyeket nem szeretnénk összehajtani, akkor érdemesebb nagyobb borítékot választani.

Ilyenkor az A5-ös írólap csomagolására hasonlító borítékok használata kerülhet előtérbe, de ezekből is többféle van!

Az egyik a hagyományos boríték forma, amit LC5 borítékként lehet megkapni a postán vagy a papírüzletben. Ez pontosan olyan méretű boríték, amiben az 50 lapos írólapokat is árulják.

A másik lehetőség a TC5 boríték, amibe az A5-ös lapokat a rövidebbik oldalánál tudjuk beletenni a borítékba (tasakba).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük